Geschiedenis

Hier zijn baanbrekende uitvindingen gedaan!

Historische rol

Het Neherlaboratorium heeft een belangrijke historische rol, die we zeker niet willen vergeten, sterker nog dat is wat deze plek zo bijzonder maakt, the story!

Daarom lichten we hier bijzondere noemenswaardigheden uit de geschiedenis van het Neherlaboratorium.

Lambertius Neher wordt directeur-generaal Staatsbedrijf der PTT

Lambertus Neher (1899–1967) was een vooraanstaand Nederlands politicus en bestuurder. Hij speelde een belangrijke rol in de Nederlandse telecommunicatie en was na de Tweede Wereldoorlog betrokken bij het herstel van de Nederlandse PTT (Post, Telegraaf en Telefoon). Neher was ook actief in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog bekleedde hij verschillende hoge posities binnen de Nederlandse overheid, waaronder die van minister van Verkeer en Waterstaat. Zijn bijdragen aan de wederopbouw en modernisering van Nederland, met name op het gebied van telecommunicatie, hebben een blijvende impact gehad.

1945

Het Neherlaboratorium werd opgericht

Men hield zich in het Neherlaboratorium bezig met productontwikkeling en onderzocht ook de inpassing van in de handel zijnde professionele systemen in het post- en telecommunicatiebedrijf en de girodienst.

1946

De eerste Nederlandse crypto-apparatuur

In het DNL, Apparatuur Laboratorium, later Schakeltechniek Laboratorium, werd in de periode 1947-1957 de eerste Nederlandse naoorlogse crypto-apparatuur voor beveiliging van telexberichten ontwikkeld. De afdeling werd geleid door prof. dr.ir. R.M.M. Oberman. Het eerste systeem heet Colex (een samentrekking van Code en telex). Het werd ingezet op een aantal ambassades. De Ecolex, de opvolger ervan, werd op vele ambassades en alle schepen van de Koninklijke Marine ingezet.

1947-1957

Bouw kantoorgebouw

Het kantoorgebouw werd in 1955 gebouwd naar een ontwerp van S.J. van Embden. Het werd geopend op 17 mei 1955 door de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat. Het gebouw heeft een W-vormige plattegrond. De middenvleugel werd gemarkeerd door een 52 meter hoge toren, in het midden was de hoofdentree, in de buitenste delen werden de laboratoriumhallen ondergebracht. In dit laboratorium werd een van de eerste Nederlandse computers, de Zebra ontwikkeld.

1955

Privatisering PTT

PTT wordt geprivatiseerd en wordt de KPN

1989

Hernoeming naar KPN Research

Het gebouw wordt hernoemd naar KPN Research.

1994

KPN vastgoed vraagt een sloopvergunning aan

Voor KPN werd het voormalige labaratorium overbodig na een serie reorganisaties. Zij vragen een sloopvergunning aan voor KPN Research (het Neherlaboratorium).

2001

Neherlaboratorium wordt geplaatst in de Top 100 wederopbouwmonumenten

Het gebouw werd in 2007 geplaatst op de Top 100 van wederopbouwmonumenten

Doordat het gebouw genomineerd werd als monument vond de sloop uiteindelijk geen doorgang. Vanwege de ontwikkelingen binnen het bedrijf zag KPN af van herontwikkeling van het pand en besloot over te gaan tot verkoop aan projectontwikkelaar Sequoia.

2007

Neherlaboratorium wordt officieel rijksmonument

Het herontwikkelde complex, oorspronkelijk bestaande uit laboratoriumhallen, een werkplaats en een directiegebouw, is getransformeerd tot een moderne woonomgeving met 83 gelijkvloerse appartementen, verrijkt met nieuwe aluminium harmonicavouwwanden en behoud van karakteristieke betonnen entreeportalen. Een ondergrondse parkeergarage, nieuwgebouwde appartementen en urban villa’s, samen met collectief onderhouden binnentuinen en openbare groenruimtes, complementeren het complex. Het directiegebouw huisvest nu zorgfuncties, een restaurant, en luxe maisonnettes, terwijl de toren en enkele monumentale kunstwerken de historische sfeer behouden.

Lees meer2010

Begin planning Neherlab Auditorium

Het investeren, regelen en krijgen van verschillende goedkeuringen door Mandy Freriks - Schild is vanuit RCE goedkeuring gekomen op de ingediende tekeningen

In 2023 start de verbouwing van het Neherlab Auditorium.

2018-2023

Opening Neherlab Auditorium

De restauratie van het Neherlab Auditorium omvatte een deel van een complex dat enkele jaren geleden al werd getransformeerd van een oud PTT-complex naar 55+ woningen en appartementen. Binnen het Auditorium is een kantoorfunctie gerealiseerd met bijbehorende faciliteiten. De kantoorfuncties veroorzaken geen geluidsoverlast. Het gehele auditorium is gerestaureerd en getransformeerd tot een bruisend centrum van kennisdeling en ontwikkeling.

2024

Historie van het Neherlaboratirium door media

Hier lichten we  bijzondere bijdragen uit die zijn gedaan aan het bewaren en overdragen van de geschiedenis van het Neherlaboratorium uit.

Geschiedenis van het Neherlaboratorium

In het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed in 2018 hebben Jacques van Herten en Desi Goudsman namens Midvliet een item gemaakt over de geschiedenis van het Neherlaboratorium. In dit item lichten zij de historie van ons bijzondere pand uit. 

Lees meer2018

De bezetting en wederopbouw van Leidschendam

Recentelijk is er een boek verschenen over de Tweede Wereldoorlog, genaamd ‘De bezetting en wederopbouw van Leidschendam’. Ook hierin wordt de geschiedenis van het Neherlaboratorium uitgebreid beschreven. In Erf Goed Nieuws, een uitgave van de Vereniging Ergoed Leidschendam, werd hier gedetailleerd artikel aan gewijd.

LEES MEERAugustus 2020

Leidschendam Neherpark 2264 ZD

Mandy Schild is niet de eerste (oud-)bewoner die bijzondere aandacht aan het Neherlaboratorium besteedt. Ook bewoner Tom Koster vond dat het Neherlaboratorium uitgelicht dient te worden. Hij schreef over de geschiedenis van dit monumentale pand dan ook een boek, genaamd ‘Leidschendam Neherpark 2264 ZD’.

Niet alleen schreef hij een boek, hij zorgde er tevens voor, in samenwerking met Joost van der Mark (oud-bestuurslid Vereniging Erfgoed Leidschendam en bewoner van het Neherpark) dat het beeld van godin Diana weer ‘thuiskwam’ in het Neherlaboratorium. Het beeld was met het verhuizen van KPN in 2004 bij TNO in Delft terechtgekomen, maar uiteindelijk, door inspanning van de bewoners, weer op haar oorspronkelijke plaats teruggezet.

LEES MEER2021

Contact

Binnen 24 uur nemen we contact met je op

Contactgegevens.

Media

Download hier uw media.